söndag, september 23, 2007

Vem kan blunda för vad som händer i Burma?

Någonting håller på att hända. Någonting stort. Protesterna i Burma har under söndagen varit de största på 20 år. Över 20 000 människor var med i demonstrationen. Förra gången slutade det i blodbad. Då var det 1988. Jag hoppas att det kan vara annorlunda denhär gången. Protesterna nu började på grund av att den styrande militärjuntan i augusti chockhöjde priset på bränsle. De första protesterna, som leddes av bland annat de som var med under upproret -88, slogs ner. Sista veckan har man däremot kunnat följa ett ökat antal buddhistmunkars deltagande i protesterna och det verkar ha större effekt på juntan än vad de vill erkänna. I DN kan man bland annat läsa detta:
"Vissa munkar vägrar också att ta emot allmosor från soldater och personer som har med militären att göra. I det buddistiska Burma, där dagliga gåvor anses tillhöra grunden för en rättroende, är det en förödmjukelse och ett straff. Enligt burmesiska exilgrupper är det ett slags bojkott som drar stor skam över den styrande juntan."
En sak som är annorlunda nu jämfört med för 20 år sen är att det nu skrivs runt om i världen om vad som händer inne i landet. (dn.se)Informationen kommer ut ur landet. Människor utanför landet har faktiskt all möjlighet att göra något nu, för att vi vet om vad som händer. Vem kan blunda nu?
Läs mer på dn.se,
David learns to blog

Inga kommentarer: