torsdag, augusti 23, 2007

Människohandel i Grekland

Ibland kan man höra människor säga att världen blir bättre. Och visst, till viss del kan jag hålla med om det. Vi är friskare, vi lever längre, fler människor har råd att köpa mat osv. Men med en ökning av människohandeln, i bland annat Grekland, skulle jag inte vilja säga att världen blir bättre.

Människohandel, en nyare variant av slavhandel, innebär att människor köps och säljs som vilka varor och produkter som helst, för att hamna i tvångsarbete. Främst inom sexindustrin. I Grekland tros människohandeln ha ökat tiofaldigt under de senaste tio åren!
Människohandel med människor för sexuella ändamål är ett grovt brott mot mänskliga rättigheter som t ex rätt till frihet och personlig säkerhet, rätt till att inte utsättas för tortyr eller annan omänsklig och förnedrande behandling, rätten till rörelsefrihet samt rätt till ett privatliv. Påtryckningar utifrån har lett till att Grekland 2002 införde ett antal nya lagar som berörde människohandel, men resultatet är knapphändigt. Bara ett fåtal offer har blivit erbjudna skydd eller annan hjälp.

Ett första och viktigt steg är att traffickingoffer ska identifieras som just offer. De kvinnor som inte identifieras som traffickingoffer riskerar idag att arresteras och dömas för prostitution eller för att olagligt vistas i landet.

Trafficking måste bekämpas! Läs mer på
Amnesty.se

Inga kommentarer: